Het Zwin

uniek getijde natuurgebied

Direct naast Cadzand begint natuurgebied Het Zwin. Op de grens van Nederland en België. Rond het gebied loopt een kilomterslange dijk waarop je kunt wandelen en fietsen. Vanaf hier is het gebied ook te overzien. Net over de grens met België kun je een bezoek brengen aan het ZWIN natuurpark. Gegarandeerd dat je hier oog in oog komt te staan met de statige ooievaar. De kans dat je deze prachtige vogel ook ergens anders tegenkomt in Cadzand is trouwens bijzonder groot!

Lamsoor

Planten

Op het schor komt lamsoor veel voor. Deze zoutplant wordt in België Zwinblomme genoemd. Deze plant kun je eten en het zou daarom zomaar kunnen dat deze ook op je bord tegenkomt in één van de restaurants in Cadzand! Planten die ook veel voorkomen op het schor zijn onder andere strandkweek en zoutmelde. In het vloedmerk, de aanspoelsels op het strand, komen zeepostelein en zeebiet veel voor. Langs de zeedijk is de gele hoornpapaver te vinden.

Tureluur

Vogels

In het Zwin zie je altijd vogels. De schorren vormen namelijk een heerlijk buffet met kreeftjes, zeepieren, visjes en schelpen. En dat weten ook de trekvogels die met duizenden tegelijk een tussenstop maken op hun tocht. Vogels die hier leven zijn naast de ooievaar bijvoorbeeld de tureluur, kluut en scholekster. In de struiken aan land hoor en zie je zangvogels als de zwartkop, kneu, nachtegaal en fitis.

Een ander dier die je tegen kunt komen in Het Zwin is het groengouden boomkikkertje. In het voorjaar maakt deze een hard, kekkerend geluid, dat op een kilometer afstand nog te horen is.

Natuurwandeling_het_zwin

Natuurwandeling

Wil je al het moois ontdekken dat Het Zwin te bieden heeft? Maak dan een natuurwandeling met een gids tijdens je vakantie in Cadzand.

Meer informatie.